top of page
Zoeken

SILENCE DAYS


Silence Days roept op tot stilte langs de zijlijn : de jonge spelers van vandaag zijn de ouders die morgen langs de zijlijn zullen supporteren voor hun eigen kinderen.

Jonge voetballers vinden het fijn als hun ouders hen komen aanmoedigen, maar niet alle supporters supporteren (1) op een goede manier. Langs de zijlijn zijn er veel beledigingen te horen. O.a. de spelers, scheidsrechters, afgevaardigden en trainers moeten het daarbij ontgelden.

Silence Days roept de supporters op om te zwijgen. De Silence Days wil iedereen die betrokken is bij het jeugdvoetbal doen stilstaan bij het toenemend geweld op en rond het veld. Daarom wordt aan iedereen, die in het weekend van 10/11 en 11/11 een wedstrijd van de jeugd bijwoont, gevraagd niet te roepen of commentaar te geven op spelers en scheidsrechters. Er moet stilte heersen, enkel de spelers en scheidsrechters zijn aan het woord.


Ontstaan

Het is een vreemd gezicht en geluid als je alleen de spelers en het fluitje van de scheidsrechter hoort. Maar je kunt geweld en de verbale agressie alleen maar tegengaan met een extreme tegenmaatregel. Elk WE is er wel ergens een incident met de scheidsrechter, om nog maar te zwijgen van de verwensingen aan het adres van de spelers, trainers en medewerkers. Zelfs fysiek geweld doet zich regelmatig voor.

Ook supportersrellen na de wedstrijd in onze profcompetitie zijn terugkerende / spijtige incidenten die de sport in een negatief daglicht plaatsen.

En iedereen kent ongetwijfeld nog de schokkende beelden van vechtende ouders op een indoortornooi in december 2017 en onlangs nog op een eindeseizoentornooi in mei 2018.


Waarom

KV Zuun hoopt dat de Silence Days doet beseffen dat voetbal een spel is waar, zeker bij de jeugd, het plezier voorop moet staan. Voetbal moet een feest zijn. Een spel waar we onbevangen in kunnen opgaan. Helaas wordt er maar al te vaak, al van de eerste wedstrijd, heel veel druk op de schouders van de jonge spelertjes gelegd.


Succesvol

Voetbal is emotie. Het is heel moeilijk om een hele wedstrijd stil te blijven. De actie neemt niet alleen de druk op de jonge spelers weg, het is ook een bezinningsmoment. Het pedagogisch aspect is een belangrijke factor want : de jonge spelers van vandaag zijn de ouders die morgen langs de zijlijn zullen supporteren voor hun eigen kinderen.


Silence Day Charter

De voornaamste doelstelling is een positieve sfeer rond het voetbal creëren. Een beetje meer stilte kan daarbij zeker helpen. Ook de politiek kan een belangrijke rol spelen. Ze kunnen bv. een Silence Day Charter uitwerken dat alle sportclubs moeten hanteren in het weekend van 11 november. Want niet alleen voetbalclubs kampen met het probleem, ook andere sportclubs hebben te maken met geweld. Zo zal de gemeente Sint-Pieters-Leeuw vanaf dit jaar ons SD-principe gebruiken bij hun activiteiten / verenigingen.


Wanneer?

De Silence Days gaat door tijdens het weekend van 11 november. Die keuze is niet toevallig, de actie streeft naar een wapenstilstand op en rond de voetbalvelden.


(1) de betekenis van supporteren: supporteren is een werkwoord dat voornamelijk gebruikt wordt in de sport en betekent aanmoedigen van een club of speler.

60 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page